Zanim przyjrzymy się różnym metodom czyszczenia komina w domu, zacznijmy od przyjrzenia się niektórym rodzajom kominów. Cóż, kominy elektryczne mają jeden z trzech rodzajów filtrów: siatkowy, przegrody i filtry węglowe. Na początek filtry siatkowe składają się z aluminium i mają kilka warstw. Jedną z najbardziej zauważalnych cech filtrów siatkowych jest to, że zatrzymują one cząsteczki tłuszczu, takie jak olej kuchenny. Produkty te mogą blokować takie filtry i z czasem zmniejszać wydajność komina. Co ciekawe, większość indyjskich gospodarstw domowych używa do gotowania oleju i dużej ilości przypraw. Z drugiej strony filtry przegrody wykorzystują nowszą technologię w celu oddzielenia dymu od smaru. W tego typu kominach olej kuchenny i przyprawy nie kumulują się w sile ssącej. Wreszcie, filtry na węgiel drzewny zawierają granulki, które skutecznie pochłaniają dym kuchenny i nieprzyjemny zapach. Zdolność filtrów węglowych do pochłaniania dymu i jego oczyszczania w dużej mierze zależy od jego grubości. To powiedziawszy, filtrów tych nie można wyczyścić i są one wymieniane dopiero po pewnym czasie. Idealnie filtry węglowe są powszechnie dostępne w bezkanałowych kominach elektrycznych. Teraz, zanim spojrzymy na różne metody czyszczenia komina, warto zwrócić uwagę na następujące czynniki, które pomogą ci wydłużyć żywotność twoich kominów.

Regularne czyszczenie i naprawa kominów jest konieczna. Proces ten pomaga uniknąć gromadzenia się lepkiego smaru na filtrach. Pamiętaj, jak wspomniano wcześniej, olej i tłuszcz to dwa najczęstsze produkty uboczne indyjskiego gotowania. Raz na dwa tygodnie czyść filtry kominowe Gdy tylko kominek zacznie wydawać cięższy dźwięk niż zwykle podczas pracy, powinieneś wiedzieć, że nadszedł czas na oczyszczenie filtrów. Najlepszy czas czyszczenia filtrów może prawdopodobnie wynosić co dwa tygodnie. Regularne czyszczenie komina nie tylko zabezpiecza filtry przed zatkaniem, ale także zapewnia wydajność komina. Aktywuj opcję automatycznego czyszczenia, jeśli Twój komin ją posiada Niektóre kominy mają funkcję automatycznego czyszczenia. W przypadku takich kominów tłuszcz do gotowania gromadzi się w części komina, a po uruchomieniu funkcji automatycznego czyszczenia olej można łatwo usunąć z tacy. W ten sposób nie ma potrzeby ręcznego czyszczenia filtrów kominowych.